Втори международен фестивал за детски и юношески песни и театър

Втори международен конкурс „Фестивал за български произведения за деца“
април 2024 г.

Има многобългарски фестивали в САЩ, но те всички са за български народни танци. Ръководството на нащето училище реши преди време да направи фестивал за децата, за техните песни и театрални постановки. Такъв фестивал се проведе миналата година през ноември и се оказа много интересен. Целта на фестивала е да обогати културното ни наследство и творчеството предназначено за нашите деца и юноши.
Фестивалът ще се проведе в две направления – детски и юношески песни и театър. В конкурсът ще се приемат песни и театрални пиеси с авторски елемент. Наградите ще са само за авторската част на изпълненията. С това искаме да подбудим авторите да творят повече за децата.
Фестивалът ще се проведе в няколко етапа. Получените заявки ще бъдат разгледани и само тези които са номминирани ще продължат участие. Номинираните участници ще трябва да се явят лично в Чикаго за финала на конкурса. В събота 13 април ще бъде проведен фестивала за театрални представления, а в неделя 14 април – за песни.
След приключване на конкурсната част желаещите участници ще бъдат превозени до Ниагара и след това до Ню Йорк. Там на 20 април – събота ще се проведе представяне на част от песните и постановките в генералното консулство. От Ню Йорк участниците ще заминат за Вашингтон, където ще бъде заключителния концерт на фестивала.

Какво се случи на първият фестивал можете да видете тук: https://www.youtube.com/watch?v=g5d_GpVTa3o&t=4s

Условия за участие:
1. Всички произведения трябва да са авторски на български език.
2. Конкурсните дисциплини са:
a. Българска детска/юношеска авторска песен:
i. Текст и музика – няма ограничения за възраст на авторите.
ii. Изпълнение – изпълението трябва да е от деца или смесено от деца и възрастни.
iii. Награди:
1. Текст.
2. Музика.
3. Аранжимент
4. Изпълнение.
b. Театрална или куклена пиеса за деца:
i. Сценарий – няма ограничения за възраст
ii. Награди:
1. Сценарий на пиеса/куклено шоу.
2. Режисура
3. Сценография и костюми
4. Музика
5. Хореография
6. Актьорска игра
3. Конкурсът ще се проведе на два етапа:
a. Първи етап – номинации:
i. Срок за подаване на заявките е до полунощ на 30 декември 2023 г. американско източно стандартно време (EST).
ii. Заявки за песен се подават в аудио формат по електронен път на имайл chairman@botevacademy.org . В заявката се описва за кои награди кандидатства всяко произведение.
iii.
iv. Заявки за театрални и куклени представления се подават във видео формат по електронен път на имайл chairman@botevacademy.org . Не е задължително жидеото да е на цялата пиеса, но то трябва да обхваща всички аспекти на представлението. В заявката се описва за кои награди кандидатства всяко произведение.
b. Втори етап – присъствен на сцената на Малко българско училище в Чикаго на 13-14 април, Генерално консулство в Ню Йорк 20 април и българско неделно училище „Академия Христо Ботев“ във Вашингтон на 21 април 2024 г.
i. Организациите , които искат да вземат участие, трябва сами да осигурят пътуването до Чикаго, САЩ за всички техни участници.

Общи условия:
1. Всички представени материали трябва да са на български език.
2. Конкурсът не поставя ограничения за местоживеене на авторите и изпълнителите.
3. За тези участници, които са номинирани за втория етап и искат да гостуват на български семейства организаторите ще се постараят да осигурят такива, доколкото е възможно. Заявките ще се приемат на принципа първи заявил, първи получил. Всички останали участници ще трябва да си осигурят нощуване.
За повече информация вижте страницата на Академия „Христо Ботев: https://botevacademy.org
Оценките на представените кандидатури ще се проведе от компетентно жури.

За да кандидатствате за фестивала пишете на chairman@botevacademy.org