Светла Тайсън е родена през 1978 година в гр.Варна. Завършила е Хуманитарната гимназия “ Константин Преславски” с разширено изучаване на български език и литература и английски. Дипломира се и като бакалавър във Варненския Свободен Университет със специалност “ Журналистика и връзки с обществеността”. Любовта и към литературата и различните езици е голяма. Освен български и английски, владее добре руски, немски и италиански езици. Работила е в сферата на туризма повече от 20 години в три различни държави - България, Турция и Кипър.

В САЩ е от 2012 година. Живяла е в Ню Йорк и от 2016 год. е във Вашингтон Ди Си. Работила е като административен асистент в частни компании и заместник директор в YMCA Metropolitan DC. Именно там обогатява своя професионален опит с работа с деца и младежи до 18 год.

Г-жа Тайсън обича да чете книги, да пътува, да спортува и много харесва театъра и киното. Участвала е като дете близо 12 години в Театрален Състав “ Златното ключе “ на покойната Катя Папазова в гр. Варна.

Изключително щастлива е,че има възможност да бъде част от екипа на Българската Академия “ Христо Ботев “ във Вашингтон Ди Си и с радост  да предаде на учениците любовта си към българския език, литература и култура.